I have stopped developing joomla extensions because of my other works, but I won't turn off the site as long as possible so feel free download my Joomla 1.5 extensions. :)

I am on a freedom
Home Joomla tippek | My Joomla tips

Joomla - Tutorial - Hack - Tippek és Trükkök

Joomla cikkek címeinek keresőoptimalizálása (h1 h2 tagok)

Nyomtatás E-mail
(7 szavazat)
Joomla - Tutorial
Írta: Manó - 2010. március 25. csütörtök, 20:57

Nem vitatott, hogy a H1, H2 stb tagok használata egy nagyon fontos eleme a keresőoptimalizálásnak. Ha elkészült az oldalunk, akkor érdemes megnézni, hogyan is tudnák a megfelelő címsorokat belecsempészni az oldalunkba (azaz annak kódjába), mivel a Joomla alap cikk megjelenítése ezt nem teszi meg.

 

Egyedi 404-es hibaoldal készítése

Nyomtatás E-mail
(8 szavazat)
Joomla - Tutorial
Írta: Manó - 2010. március 21. vasárnap, 20:26

Joomla a templates/system/error.php állományt használja a HTTP státusz hibaüzenet megjelenítésére. Kinézete kicsit puritán, és felhasználóbarátnak sem mondható. Ha nem szeretnénk, hogy egy elgépelt url, vagy egy hibás link miatt elmenjen a látogató az oldalunkról, érdemes egy barátságosabb hibaoldalt készíteni.

 

Joomla menü rövid leírással

Nyomtatás E-mail
(9 szavazat)
Joomla - Tutorial
Írta: Manó - 2010. március 17. szerda, 18:54

Joomla menü rövid leírássalEgyre gyakrabban találkozni olyan menü megoldásokkal, ahol a menüpont két sorból áll. Első sor maga a menüpont neve, a második sor pedig egy rövid "leírás", általában kisebb betűmérettel. A leírásban bemutatom, hogyan lehet pár lépésben átalakítani az eredeti menünket szép két soros / rövid leírásos menüre.

 

Joomla Meta adatok kezelése - Tippek bővítményekre

Nyomtatás E-mail
(4 szavazat)
Joomla - Tutorial
Írta: Manó - 2010. március 15. hétfő, 20:27

Joomla meta adatok kezelése kicsit szegényes, ezért szükségünk lehet külön bővítményre, ha kereső optimalizáljuk oldalunk. Alapvető probléma, hogy csak cikkekhez lehet beállítani meta leírást és kulcsszavakat, ugyanakkor az elég ritka, hogy menüpontjaink csak 1-1 cikkre linkelnek. Néhány tipp a meta adatok kezelésének kibővítésére.

 

Üres Joomla modulpozíció és modul elrejtése

Nyomtatás E-mail
(9 szavazat)
Joomla - Tutorial
Írta: Manó - 2010. március 11. csütörtök, 21:18

Legtöbb Joomla sablonban a modulpozíció megjelenése feltételhez van kötve. Ha nincs az adott modulpozícióhoz modul beállítva akkor nem jelenik meg. Így lehetséges, hogy a 3 oszlopból csak 2 jelenik meg egyes menüpontok alatt.

Abban az esetben, ha be van állítva modul, de abban nem jelenik meg semmi, akkor is 3 oszlopos marad az oldalunk pedig csak kettőben van érdemleges tartalom, így azt el szeretnénk rejteni. (Ilyen lehet például a Kapcsolódó cikkek / Related Items modul). Természetesen erre is van megoldás.

 

Tartalami beépülő (content plugin) futtatása tartalmi elemen kívül

Nyomtatás E-mail
(2 szavazat)
Joomla - Tutorial
Írta: Manó - 2010. február 24. szerda, 21:07

Igaz nem túl gyakran, de előfordulhat, hogy 1-1 Joomla komponensben is szeretnénk lefuttatni a tartalmi beépülőket (content plugin).

Ilyen például ha egy komponens leírásában szeretnénk megjeleníteni egy videót, vagy a kapcsolatokhoz egy térképet a tartalmi elemekben is használt plugin segítségével.

A kapcsolattartóhoz elhelyezett térkép egy jó gyakorlati példa a szükséges lépések bemutatására.

 

Bővebben szöveg kiegészítése a cikk címével

Nyomtatás E-mail
(4 szavazat)
Joomla - Tutorial
Írta: Manó - 2010. február 21. vasárnap, 21:27

Joomla oldalainkon leggyakrabban a blog elrendezést használjuk cikkeink megjelenítésére. Ha bevezető (intro) szövegeket is használunk, akkor vagy a cikk címét állítjuk be hivatkozásnak, vagy a bővebben szöveg lesz látható minden bevezető alján, amivel a teljes tartalmat elérjük. Szerintem a "bővebben..." felirat egyértelműbb jelzése annak, hogy a cikk még nem ért véget, de ezzel van egy kis gond. A keresőrobotok a linkeken keresztül navigálnak az oldalunkon, és ebben az esetben a "bővebben" szöveg lesz a kiemelt kulcsszavunk, ami nem túl előnyös számunkra.

A cikk paraméterei közt találunk olyat, hogy "Választható Bővebben:" és ide beírhatunk bármit, de ha ezt automatizálni szeretnénk, akkor az egyik kedvelt megoldás - ami a Beez sablonban is látható -, hogy ezt a bővebben szöveget egészítjük ki valahogy így: "Bővebben ... Cikk címe" vagy "Cikk címe bővebben..." .

 

Cikkeknél a szerző teljes neve helyett a felhasználónév használata

Nyomtatás E-mail
(2 szavazat)
Joomla - Tutorial
Írta: Manó - 2010. február 21. vasárnap, 20:28

Ha a Joomla cikk paramétereiben a szerző neve "igen"-re van állítva, akkor bizonyára neked is feltűnt már, hogy a szerző teljes nevét jeleníti meg a Joomla. Sajnos nincs külön olyan opció amivel ezt át lehetne állítani a felhasználónévre.

Vagy minden cikknél egyesével beírjuk a "szerző másik neve"-t, ami elég macerás, vagy marad a hackelés.

Cimkék:joomla15hack
 

Joomla Meta Generator eltávolítás

Nyomtatás E-mail
(5 szavazat)
Joomla - Tutorial
Írta: Manó - 2010. február 17. szerda, 23:50

Joomla Meta generator értéke = Joomla! 1.5 - Open Source Content Management

Ha ezt el szeretnéd távolítani - pl biztonsági okok miatt - hozzáteszem gyorsan, hogy nem ettől lesz az oldalad biztonságos -, akkor két lehetőség közül is választhatsz.

Cimkék:joomla15hack
 

Szavazás megjelenítése blog nézetben részletes nézet nélkül

Nyomtatás E-mail
(4 szavazat)
Joomla - Tutorial
Írta: Manó - 2010. február 08. hétfő, 00:08

Eredetileg blog nézetben addig nem jelenik meg a szavazás amíg legalább egyszer nem szavaztak, ami viszont csak akkor lehetséges, ha a cikk címe link, vagy egy modulból direktbe megnyitják a cikk teljes nézetét.

Erre a kis hack-re akkor van szükség, ha a blog nézetben olyan cikkeket jelenítesz meg, amelyekhez nem tartozik részletes nézet (azaz csak introtext-ek vannak), így igazából nincs szükség linkelhető címekre, viszont szeretnéd a szavazás funkciót használni.

Cimkék:joomla15hack
 

Automatikus vagylagos címek magyar ékezetes cikk címek esetén

Nyomtatás E-mail
(3 szavazat)
Joomla - Tutorial
Írta: Manó - 2010. január 24. vasárnap, 20:51

Ha elmentesz egy cikket aminek a címe például "Öt üstökös ütközött csütörtökön ami elég ritka esemény" , akkor elég érdekes vagylagos címeket fogsz kapni.

Szerencsére ezeket nem kell mindig kézzel javítgatni, mivel a helyes vagylagos címek generálására létezik plugin is.

 


Mi is ez az oldal?

mano

Molnár László vagyok és ezen az oldalon főként a Joomla tartalomkezelő rendszerrel kapcsolatos dolgaimat találhatod.

Jegyzeteim igyekszem mások által is emészthető formában hozni, és időről-időre publikálni az oldalon.

Készülőben néhány bővítményem, amiket remélem hasznosnak fogsz találni.

Hasznos böngészést!
Manó